Miller Creative Quad


Miller Creative Quad

Awards Won

Members Choice Award 2020
Merit Award 2020

Location

Conway, AR

Architect

Polk Stanley Wilcox

Project Team

Wesley Walls, AIA - Principal-in-charge
Heather Davis, AIA - Project Architect
Jessica Wood, Assoc. AIA - Project Architect
David Rogers, AIA - Specifications
Toni Wyre, ASID, LEED AP, WELL AP, Assoc. AIA - Interior Designer

Photo Credit

Timothy Hursley

Project Overview

Located in the heart of a traditional, collegiate gothic liberal arts college, the new Miller Creative Quad is a mixed-use building that integrates student housing with music, theater and gallery space. The building is designed to reimagine student housing, to create visual and physical connections to art, to draw activity through the site, to maximize the outdoors, to celebrate the creative process, and most importantly to create a building that allows students “to dwell with the arts.”

Replacing Hulen Hall, a historic dining hall in the middle of the campus, the design of the new building inverts the figure ground of the original building; rather than repeating the diagram of an impervious campus structure that disrupted campus circulation, the new footprint reveals an open ground plane with an internal courtyard that invites engagement with and passage through for campus students and visitors. While its outer shell is traditional in response to its collegiate gothic context, the interior courtyard purposefully introduces a modern design aesthetic to create a sense of discovery, energy and engagement between the exterior and interior, art and patron, student and teacher - where students truly can “dwell with the arts.”

Though the building configuration is typical of many on campus (and uninterrupted on upper floors), the First Floor is carved through along two separate axes in support of activating the quad and drawing people and activity through the site. The south wing of the ground level contains the college’s Music Department, with offices, classrooms, conference and music rehearsal and practice rooms. The north wing houses the museum of art, with a large reception lobby, three separate galleries and their associated support spaces. The two slices through the ground floor create a third form, a two-story glass volume that encapsulates a 65-seat film screening theater.

Accessed independently of first floor exhibition and pedagogical spaces, the Second and Third Floors comprise a new residence hall for 106 students, featuring single and double rooms, kitchen areas, study lounges, and classroom space. Reinforcing student engagement with the arts, common areas and study rooms on the second floor are purposeful in providing visual connection to art galleries and common areas below, while outdoor covered patios and study spaces create a direct, physical link to the quad and exterior activities.

Though Hulen Hall was deconstructed and displaced by the Miller Creative Quad, its historical significance and campus legacy live on through strategic repurposing of recognizable elements of the building - its original clay tile roof was repurposed to serve as the exterior cladding for the south music wing, while the recognizable patterned aluminum panels from the original dining hall were installed as a decorative filigree below the light-changing, translucent soffit of the art gallery.