Manzeum


Manzeum

Awards Won

Honor Award 2016

Location

Springdale, Arkansas

Architect

Modus Studio

Project Team

Chris Baribeau, AIA
Brandon White
L&L Metal Fabrication

Photo Credit

Timothy Hursley

Project Overview

The Manzeum is part of a multi-phased project in an ongoing collaboration derived from the energetic and artistic minds of the owners and the editorial will of the architect. The current master plan plunges the Manzeum addition toward the developing landscape of the 20 acre site. The central roundabout is the primary orienting device for all the constructed elements on the site. The center is marked by a stacked concrete totem, foreshadowing of the intriguing and artistic follies to be discovered throughout the property.

The existing rustic studio + workshop is transformed in to a strong, modern form that unites with the raw agricultural base of the original spaces. The strong and raw palette of concrete, steel, and cedar are extensively intertwined. The ‘big dumb wood box’ concept is the organizing element in a patchwork of naturally weathering and painted steel. A dual personality exposure between tectonic workshop space and entertainment space is created, crafted, embellished, and enjoyed. Old versus new is continually merged on the interior spaces while the new fire pit terrace provides steel containment as the overall structure is carved into the evolving landscape.