Harvey Pediatric Clinic


Harvey Pediatric Clinic

Awards Won

Merit Award 2017

Location

Rogers, AR

Architect

Marlon Blackwell Architects

Project Team

Marlon Blackwell, FAIA
Meryati Johari Blackwell, AIA, NCIDQ, ASID, LEED AP BD+D
Justin Hershberger, AIA
Scott McDonald
Spencer Curtis, Assoc. AIA
Stephen Reyenga, Assoc. AIA
Stephen Kesel, Assoc. AIA

Photo Credit

Timothy Hursley

Project Overview

The Harvey Pediatric Clinic is the new home of a thriving pediatric clinic based in Rogers, Arkansas. The building’s bold profile forms the gestalt of the building, providing a visual identity to the Clinic for children and parents alike while establishing a strong presence along South 52nd Street, the main commercial corridor in the area, which is quickly becoming a hub for medical office buildings and services.

Cayenne metal panel wraps the entire south elevation, which is lit with a skylight along the edge that stretches the length of the building. A portal at the ground floor creates a drop of area for patients under the elevated cayenne form. Tenant spaces on either side of the pass-through are
wrapped in glass, providing a connection with the surrounding landscape and an establishing visual and material separation from the upper floor.

Patients enter the building from the portal, ascending a stair that is embedded in the “foot” of the structure. Blue glass in the skylight above washes the stair with blue light. The color creates a vertical threshold that suggests a place of healing lies above. Upon ascending the stair, patients arrive in the waiting room at the east end of the building. Fins along the eastern glass wall guard the interior from excessive solar exposure. Sixteen exam rooms are organized along a loop corridor creating a simple circulation path from waiting room and check-in, to the exam room, to check-out. Skylights over the two nurses’ stations, which are distributed between the exam rooms, bring ample natural light into the center of the building.

Staff enter at the west end of the building, which houses the Clinic’s administrative functions. The double height Flex Space is capped by the pop-up along the south half of the building, which contributes to the bold, figural shape and holds a mezzanine – a private break room for Dr. Harvey – with a wall of glass to the north, allowing light to wash the interior and providing a visualconnection to the sky.

The cayenne metal panel is a custom color that was developed specifically for the project. A standard, weathered zinc metal panel is used on the north side of the building, which is formally quieter yet abstract in its detailing. A ribbon window reinforces the horizontality of the form and the darker, cool gray recedes, giving emphasis to the saturated, warm color used on the south figure. A flat metal panel profile is used on the west elevation and soffit, while a box rib metal panel profile lends a subtle texture to the north and south elevations. Custom break metal trims are used throughout, allowing the detailing of the skin to reinforce the abstract quality of the building’s shape.

The Harvey Pediatric Clinic elevates the medical office typology and delivers a high-quality, efficient space enclosed in a bold figure, creating a new landmark for the thriving pediatric practice.