Fayetteville High School Addition and Renovation – Phase I


Fayetteville High School Addition and Renovation – Phase I

Awards Won

Merit Award 2014

Location

Fayetteville, AR

Architect

Hight Jackson Associates, PA

Project Team

Project Team:
Hight Jackson Associates, PA:
Ron Shelby, AIA
Mark Haguewood, AIA
Gail Shepherd, AIA
Allie McKenzie, AIA
Clay McGill, AIA
Jorge Andrade
Cary Walker
DLR Group:
Jim French, AIA
John Clement, RA
Amber Beverlin, RA
Tammi Crocker, NCDIQ
Rod Oathout, PE
Troy Thompson, PE
John Weiskopf, PE
Marlon Blackwell, FAIA
Meryati Johari Blackwell, AIA, NCIDQ, ASID, LEED AP BD+C
Jonathan Boelkins, AIA
Bradford Payne, Assoc. AIA
Michael Pope, AIA
Stephen Reyenga, Assoc. AIA

Consultants:
Nabholz Construction Services
DLR Group
Tatum-Smith Engineers, Inc.
McClelland Consulting Engineers
Viridian
Theer & Associates, Inc.
Andy Gibbs
McKay Consulting, Ltd.

Photo Credit

Timothy Hursley

Project Overview

Fayetteveille HSThe new Fayetteville High School will be built in two phases and ultimately total over half a million square feet, becoming the largest civic project in Fayetteville in the last 50 years.  The first phase houses new administration, cafeteria, performing arts, and athletic facilities, and was recently completed.  The second phase will house primarily academic facilities, allowing for the integration of 9th grade and will be complete by the summer of 2015.  The existing school was a conglomeration of numerous buildings without an identity, but the new high school presents a unified design, embracing its role in the community and the public at large, negotiating between downtown Fayetteville and the Ozarks beyond.  Using a material palette of box-ribbed metal panels, and locally-quarried stone - a less expensive cladding system than brick - the high school now has a unified identity and re-establishes its place in the community.  Serving both an educational and a civic role, the new high school features greatly simplified circulation and improved security built around a public entry plaza and a pedestrian green street that mediates between the first and second phase and the 85 foot change in topography across the site.  This entry plaza is flanked by the most public aspects of the school, the competition gymnasium and the performing arts, illustrating the relationship of the school to the community.  The fly loft is abstracted into a beacon for the school, emblazoned with the school’s initials and illuminated at night.