Waco Title Company


The new construction building is a centralized headquarters for Waco Title. The 14,200 sf single story building has articulated forms creating volume in key spaces while expressing its presence along the interstate. The establishing principles for this project include: on axis lobby, client experience, separation of client services and private spaces, and an open office environment promoting efficiency.

Project Statement

Project Statement

The new construction building is a centralized headquarters for Waco Title. The headquarters provides title and closing services for clients and brings together multiple departments including: closing, title, e-title, administration, post-closing, and private offices. The site is located in Springdale with I-49 frontage. The 14,200 sf footprint is a single story building with articulated forms that create volume in key spaces while expressing its presence along the interstate. The establishing principles for this project include: on axis welcoming lobby, client experience, separation of client services and private spaces, and an open office environment promoting efficiency for the building and workflow.
The site organizational strategy is based on a central axis approach to the building entrance. The entrance is highlighted by a high volume that brings in natural light through clerestory windows into the lobby. The welcome desk is located under the central core volume soffit which embraces the interaction at a human scale. The central lobby provides direct connection to the closing conference rooms for client meetings while also connecting to the private corridor that wraps the central core. This adjacency promotes public/private separation that is vital to the project.
The private zone of the building is designed with workflow efficiency, end user comfort, and productivity considerations. Around the perimeter, wrapping each corner of the building, are the regularly occupied open offices for the different departments. The open offices are broken into zones that use the building form to create appropriate volume and scale of each department. This also results in efficient HVAC and lighting control layout and the opportunity of maximizing fenestration for natural light. The furniture in each open office is oriented for daylight and views for the occupants. The Title Room which is the largest open space in the project utilizes the volume that is expressed on I-49 and provides large openings with interior sun control in place. Acoustics is addressed through sound absorption ceiling panels suspended from the structure.
The central core volume encompasses shared spaces such as conference rooms and training rooms along with private offices. The core is designed with transparency to promote visual connection, and capture natural light from the clerestory above the interior wrapping corridor. Common spaces such as the break room, restrooms, and building storage are placed in the middle section of the building, making them easily accessible to all departments using the wrapping corridor round the central core.
The elevation along I-49 and the main entrance elevation express the wrap concept of the floor plan through its play with volume extrusion. The cantilevered roofs are an extension of the wrap and provide control of direct sun light along the south clerestory windows while welcoming the ambient daylight.

Additional Images