Skylight Cinema


Skylight Cinema is an innovative entertainment experience just south of the downtown Bentonville Square. Utilizing architectural cast-in-place concrete and copper rainscreen panels as the primary building elements, the building reflects the crisp, high level of service and technology experienced inside the theater.

Project Statement

Project Statement

Skylight Cinema is a state of the art entertainment and dining destination. The location is five blocks south of the downtown Bentonville Square in the Arts District - an area with rapid, recent development. The south and east edges of the building, which form the primary pedestrian paths, are defined with 18’ tall architectural cast-in-place concrete “fins” that provide the structure and rhythm that defines the tree-lined streetscape and breaks up the glass curtainwall lining the lobby. At night, the lobby and the fins are illuminated with warm white LED fixtures marking the space as a destination to those traveling on foot or vehicle. The transparent lobby links the exterior to the interior visually inviting people into the theater. The north and west sides of the building enclose the theaters and face the parking – they are solid walls with a stainless-steel trellis covered in Carolina Jessamine creating a green screen. The upper volume of the building, defining the theater enclosure, is clad in flat seam pre-oxidized copper rainscreen panels. These panels extend down the face of the building forming the primary walls of the interior lobby. Inside the building, you will find a full-service bar and concessions area. The limits of the bar are delineated by stained plywood panels that form the ceiling and turn down the walls to the floor. The ceiling at the edge of the bar is formed by a skylight that allows natural light into the space during the day and creates a glow at night shining up the copper panels. There are four small theaters and one large theater that can be divided into two different auditoria. Each theater has cutting edge digital production technology and sound. Waiter and waitress service is provided to the comfortable, recliner seats with a full-service gourmet kitchen serving the bar and theaters creating an overall premium experience. The entire site was extremely tight, and every inch detailed in order to maximize usage. The parking area incorporates bioswales to collect and remove pollutants while also utilizing underground detention.

Additional Images