Russellville Central Fire Station #34


The new central station for the Russellville Fire Department was designed to meet the function needs of the department and act as a catalyst the downtown re-development.
Complying with the City’s downtown masterplan the facility was designed into the context of the downtown historic buildings as a three-story station on a zero lot line site. The design stitches back together the downtown fabric that had been frayed after years of sprawl and disuse. New streetscaping accommodates vehicular, bicycle and pedestrian circulation and couples the site to Arkansas Tech University and a bustling downtown historic district.
The building’s programs are divided by floors and connected through stairs, an elevator, and fire poles. This vertical circulation is designed to minimize response times and decrease the tracking of contaminants into the living and working environment. The grade level contains the main and auxiliary apparatus rooms, training room, equipment spaces and offices. The second floor houses the firefighters; bunk rooms, day room, kitchen, gym, and a small exterior dining patio. The third floor serves the administration and includes offices, a large collaborative work space, a conference room, and storage. Due to the limited site a large roof deck was designed to provide an outdoor living space.
Extensive façade studies were completed on the historic downtown facilities; the lessons and proportions learned were applied to the new station to seamlessly integrate into the fabric of Russellville. The exterior of the building is a combination of masonry and architectural composite metal panel dividing up the massing, and windows allowing natural light into the living spaces. The building stands as a modern interpretation of the existing historic buildings.
The Russellville Central Fire Station is a state-of-the-art facility designed to support the fire department in its service and protection of the City’s residents and businesses.

Project Statement

Project Statement

This facility was designed with the latest technology and strategies in providing a safe working and living environment.
Building security was a major consideration during the design process. The Public is limited to the lobby with access to the administrative level via an elevator to the secured waiting space. This pathway will not allow any unescorted access to other parts of the station. The lobby will serves to access the training room during public events. Additionally, the facility is equipped with cameras and access control to ensure safety of the department’s personnel.
Exposure to carcinogens and bio-medical contaminates is a major concern for firefighters. The facility was designed to mitigate these contaminates from infiltrating the living and working environment. Some of the strategies used to provide a healthy work place include remotely locating the decon and washer extractor space, the use of an entryway floor systems specifically designed to remove debris preventing it being tracked throughout the facility, apparatus exhaust evacuation systems and proper pressurization of the facility.
Proper maintains and storage of lifesaving equipment/ gear was also a critical to the design.
The facility was design with a fully integrated station alerting system, audible and visual information is directed specifically to the responding personal. The system interfaces with the lighting, ventilation and overhead doors in order to expedite response times.
Training was a critical component of the design. Academically, the training room is divisible for multiply events, with configurable furnishing and AV technologies allowing local or web-based presentations. The RFD has a stringent fitness program, the fitness room houses both weight and aerobic training equipment as well as a vitals check and documentation space. The “hand-on” skills training was also accommodated with a training balconies and tower. This tower supports ladder training, repelling, standpipe, sprinkler heads, confined space, etc.

Additional Images