Design Award Entries

OZ House

Situated where city meets agricultural land, the Oz House is designed for a strong inside to outside connection while screening adjacent suburban elements. The central space of the distinctive ‘H’ plan is porous, finely grained and transparent, while the end volumes are closed. Cut into a gently sloped lot, the two shed roofs are connected with a gable supported by handcrafted interior wood trusses and exterior shade structure.

Project Statement

The OZ HOUSE is single family home situated at the transition from city to suburban in Fayetteville, Arkansas. Context includes open fields, a new builder speculation ‘high hat’ home on one side and a mid century ranch on the other. Project goals expressed by the client included affordability, abundant day light filled spaces and seamless entertainment spaces that allowed for outside living and entertaining as much as the seasons would allow.
The 2,850 SF house blurs the lines between inside and out with access to the exterior entertainment areas from central portion of 'H' plan to front formal courtyard and to the private rear terrace with entertaining and downtime amenities. Within this ‘H’ plan, the porous and transparent middle connection is anchored on each end by two building volumes, one for guest and one for owner. That central core is a light and energized heart for the home and the two end volumes offer private shelter. Exterior terraces, contained within the legs of the ‘H’ plan allow the building to screen less desired views and frame embraced views to open semi rural fields. The light filled great room is in contrast to the closed private areas on each end. The home includes three bedrooms, two and a half baths, media room and great room that are anchored by the kitchen.
Clean lines and a minimal material palette is accented with the finely crafted filigree of white washed wood clad cathedral ceiling and trusses to showcase local craft and material. A polished concrete floor speckled with natural river rock aggregate flows seamlessly to the exterior against a backdrop of the sound a low waterfall, to offer a comfortable, light filled and inviting home retreat.

AIA Arkansas