Design Award Entries

Mountain Home High School

Built in the 1960s, Mountain Home High School now struggles with overcrowding and outdated facilities. This new progressive multi-phase project will create a modern, secure, and inspiring learning environment. By incorporating natural light and prioritizing safety, this project will create a new generation of learning spaces – classrooms, a library, administrative areas, a gym, and a courtyard – that will foster a renewed sense of community and belonging.

Project Statement

Mountain Home High School, built in the 1960s, has struggled to keep pace with the recent surge in population. The existing campus, a patchwork of buildings, suffers from disorganization and security concerns due to its 30 access points. Outdated structures, failing to meet current fire codes and lacking natural light, further hinder the learning environment. The precarious "temporary" circus tent roof, added in 1989 to cover the aging existing buildings, exemplifies the urgent need for a comprehensive solution.

This multi-phase revitalization project aims to transform Mountain Home High School into a modern, secure, and inspiring learning hub. Phase one prioritizes functionality, beginning with the relocation of 25 classrooms. A larger cafeteria and kitchen, a modern library, and dedicated administrative spaces will be provided, laying the groundwork for a more efficient and well-equipped school.

Phase two builds upon this foundation. With the complete demolition of the circus tent, room is made for a dedicated 9th-grade wing, ensuring a smooth transition for incoming students. A new practice gym with visitor locker rooms, focus classrooms for extracurricular activities, and additional administrative spaces will further enrich the educational experience.

Throughout the design process, the influence of natural light on the learning environment remains paramount. Maximizing natural light within all classrooms is a cornerstone of this project, aiming to improve student focus and academic performance. Safety is also a top priority. Reducing access points from 30 to 8 will significantly enhance campus security, creating a safe and controlled environment for learning.

Beyond functionality and security, the project fosters a sense of community. A renewed courtyard design will serve as a central hub for connection and outdoor learning opportunities. Designated spaces for outdoor congregation encourage social interaction among students and staff and a sense of belonging for everyone. This progressive new high school facility will not only address immediate needs but will also foster a vibrant, secure, and adaptable learning environment that empowers future generations of students for years to come.