Huffman & Co. New Office Building


The primary goal of the project was to provide a new work environment for Huffman & Co.’s growing staff and business. The client needed a new building that would serve three distinct purposes. They required a small shop and storage area, a larger and more efficient office space, and the client wanted the new building to showcase their construction abilities. All of this needed to be achieved on a conservative budget, so the design elements needed to be approached in a cost-conscious manner.

Project Statement

Project Statement

Huffman & Co.’s success as a construction company led to growth in both staff and the size of projects being built. These increases caused the client to seek out an architect that could help provide them with a new building that would meet their expanded needs. They wanted a new shop area that would allow them space to construct custom elements for their projects and store materials. They also wanted a more efficient office space that would allow their teams to have better communication and organization. Finally, the client wanted the new building to serve as a physical representation that could showcase their construction abilities as well as give them the opportunity to display other projects that Huffman & Co. had constructed. All of this needed to be achieved with a conservative budget, so the layout of the building and the design elements needed to be approached in a cost-conscious manner. A standard metal building system was utilized to further control cost.
The shop and storage area are constructed as a typical metal building system and are located to the rear of the building where it is rarely seen by the public. This space is more utilitarian in nature and does not have upgraded finishes. Though its location is veiled from the public it is in close proximity to the office area. This allows for efficient communication between the project managers and the craftsmen working on custom elements for their various projects.
The office area is oriented linearly along the street in front of the building and this portion of the metal building system has upgraded exterior finishes. The standard vertical exposed fastener metal panels at the shop area are replaced with alternating panels of horizontal concealed fastener metal panels, stucco, and aluminum storefront glazing. The personal offices are organized along the outside face of the building to allow everyone access to natural light. The additional workspaces are located on the opposite side of the interior corridor and have glazed walls into the corridor to make the space brighter and more connected to the rest of the office spaces. The main corridor ceiling is clad in a stained tongue and groove wood.
The entrance, reception area, and conference room are the spaces that are used to intrigue prospective clients and display Huffman & Co.’s construction abilities. This is the location where more attention to detail and upgraded materials are utilized to emphasize quality. A dark gray metallic stucco box stands at the corner of the building and it also extends into the interior spaces. Where the dark gray is pared back it reveals a tongue and groove wooden core that is also continuous to the interior. There is a narrow band of glazing at the exterior that allows you to see the continuity of materials from exterior to interior spaces. The dark gray cube butts into a chiseled limestone wall at the exterior that also extends to the interior. The limestone wall is meant to anchor the visitors’ experience.

Additional Images