Heber Springs Fine Arts Building #20


A high school fine arts building that will serve the Band, Choir and Drama departments as well as provide an Auditorium for the community.

Project Statement

Project Statement

The Fine Arts Building contains a 1,000-seat audience chamber with two storm shelters below the rear seating, a band room and a black box that seats 75. The black box is also designed to be used as a choir classroom and a green room. Both the black box and the band room are wired to receive live audio and video from the performance hall. These features will give the back of the house the ability to react directly to what’s happening on stage as its happening.
The primary vehicular approach is from the southeast, while the pedestrian and student approach is from the west. Situated across from the High School Arena, and flanked by the High School front entry, the New Fine Arts Building is used to anchor and provide a visual connection across the parking area between the three buildings.
The design and shape of the structure is intended to break down the intimidating scale of the audience chamber and direct the public to the entry points. The building’s exterior material pallet draws from the existing brick and metal wall panel that is pre-existing on campus and then introduces a new vernacular with the white panels and red boxes.
The angled revels add a nostalgia reminiscing of the old Hollywood search lights while providing a functional purpose. On the exterior the dark metal panels behind the revels provide a rain screen that tie in to the roof scuppers. On the interior the angled panels are made of acoustic treatment.

Additional Images