Design Award Entries

Greenway Office Park

An aging pre-engineered metal building and a dilapidated masonry structure are completely reimagined into quality office space by a two-story mass timber addition, added greenspace, increased daylighting, and modern interiors designed for collaboration. This skillful renovation repositions the Greenway Office Park in Bentonville, Arkansas, into bold forms and articulation to create a healthy office environment crafted in rich woods, articulated aluminum fins, and crisp flexible spaces.

Project Statement

Previously cluttered and unorganized facades were nestled into an aging pre-engineered metal building and a dilapidated masonry structure along 5th street in Bentonville, Arkansas. This building stock, ubiquitous typologies from foregone decades in the hometown of Wal-Mart, becomes the perfect backdrop along the Razorback Regional Greenway trail for a fresh iteration and establishment of what the modern market demands for healthy office space that inspires workers.

The project focuses on the connection between tenants, allowing ideas to flow, and open collaborations to flourish. Rethinking the outdoor residual spaces between the buildings and opening up to the trail are key design elements for the renovation. The introduction of new leasable square footage and creation of cross-site connections allow the existing buildings to be inviting and compelling atmospheres with strong connections to nature.

The eastern building establishes a new trailside porch with cable trellis providing natural shading as vines grow up the armature and offer tenants space along the trail. Translucent glass set into a super-scaled new window box redefines the facade of this pre-engineered metal building. The introduction of much needed natural light to the interiors is carefully composed with new glazing for all new tenant spaces. New mezzanines increase leasable square footage and provide the ability to engage the vaulted structure in section. Other areas of glazing are introduced along with new break-out spaces for collaborative working, and individual tenant spaces skillfully woven into the pre-engineered metal building structure.

The western building is defined by a new glass and timber box that is inset into the still good bones of the existing structure. The box is clad in white vertical undulating aluminum fins and corrugated panels that control natural light while providing visual hierarchy and a fresh facade to the city. The two-story addition was created using a cross-laminated timber structure, along with wood detailing that creates a warm and inviting expression of assembly spanning multiple tenant spaces. The merger of manmade and natural elements provide shade and veil unsavory existing conditions.

Comfortable and interactive spaces provide the opportunity for mobile working and greater community interaction among multiple businesses. The possibilities for cross-pollination of ideas are at the root of the renovation. The bones of the original buildings are enhanced with modern elements that increase visual presence, provide substantial daylighting, and rebrand the architecture into meaningful work environments.

AIA Arkansas