Design Award Entries

Bentonville East Central Hotel

Drawing inspiration from Bentonville’s natural surroundings, the design team collaborated closely with the client to craft an exquisite boutique hotel in Downtown. Nestled on the corner of the civic square, the design incorporates elements that reflect the stunning landscapes, rich biodiversity, picturesque views, and captivating bluffs of the Buffalo River and Ozark National Forest. This harmonious blend captures the essence of the area's beauty, creating a truly remarkable project.

Project Statement

Nestled in a prime location, the East Central Hotel serves as a perfect gathering spot and basecamp for embarking on local adventures across the Northwest Arkansas Region. With its inviting atmosphere and strategic positioning, the property becomes the perfect setting for unforgettable experiences, making it the go-to destination for out-of-town guests, an evening aperitif, fine dining and social gatherings.

Inspired by the nearby national forest and scenic riverway, the hotel embraces a biophilic design that seamlessly connects the outdoors with the interior spaces. The integration of natural elements takes center stage, featuring native wood species, abundant native plants, and subtle water features. From the two-story megalithic stone wall, to the insistence on real wood storefronts at the ground level exterior, every detail was carefully considered and echoes the beauty of the local natural environment.
Every detail underwent meticulous discussion and exploration throughout the design process. Striking examples of this commitment are evident throughout the design, where innovative solutions were implemented to fulfill the original concept while conserving materials. One such solution can be seen in the guest room windows, cleverly recessed by 18 inches from the exterior brick, creating a visually captivating effect. Additionally, thin brick sections are thoughtfully applied in limited instances, eliminating the need for double-stud walls and additional labor and material. These thoughtful design choices showcase the dedication to achieving a harmonious and efficient result.
Positioned adjacent to Dave Peel Park, the hotel effortlessly integrates on the East with the park and on the West with the upcoming promenade envisioned along A Street. This strategic connection encourages guests to immerse themselves in the multitude of outdoor adventures awaiting them in the city and throughout the scenic landscape of Northwest Arkansas.

Images courtesy of: BRR Architecture, Marvel, CREME and The Working Group