Arkansas Pain Center Ambulatory Surgery Center


The Arkansas Outpatient Surgery Center began as an evolution of an existing clinic whose growing practice was in need of expansion. Their new facility in North Little Rock, AR, is a 8,000 SF surgery center with two operating rooms that provides diagnosis, observation, consultation, treatment, intervention, and rehabilitation services in a non-traditional, outpatient setting.

Project Statement

Project Statement

The Arkansas Outpatient Surgery Center began as an evolution of an existing clinic whose growing practice was in need of expansion. The owners purchased a piece of property near their existing clinic to make their transition easier; however the aesthetic and technical challenges of the site caused many of the design decisions to be unconventional.

The site was located in a floodplain, and in an industrial area surrounded by metal buildings, an electrical substation and storage facilities. Due to this, the building needed to be raised five feet and a deep-water detention area needed to be created. Because of the surrounding neighborhood and shape of the property, the design creates an introverted experience for patients and staff. The building is located facing west, away from the street, and is enclosed by a wall of landscaping which screens the views and creates an experience that elevates the project from its humble surroundings.

The building responds to the latest trends in healthcare to create a more comfortable, naturally lit and open design which improves morale and speeds the recovery process. The building entrance has a large vehicular drop off canopy that also serves to shade the building from harsh western sun. As the patients and guests enter the building, they are greeted by an open check-in desk with warm wood and stone features that inspire a level of quality and comfort typically reserved for more commercial and less institutional facilities.

The waiting room is completely open to the northwest, inner corner of the site. The waiting room has floor to ceiling glass that transitions seamlessly to the immense landscaping on the exterior. By breaking down the perception of inside/outside, the space has an inherent quality of openness, connection to nature and comfort, which intentionally improves the experience of patients who are there to alleviate chronic pain.
Beyond the entry, where the medical services are provided, the priority was to provide a clean, simple and functional design. The design incorporates features that improve the experience by providing natural light and warm, comfortable finishes to all the patient areas.

The spaces include two surgery suites, a recovery room for ten patients, exam, testing, pharmacy, sterilization rooms and all administrative functions. The building has the ability to expand and add two more operating rooms and increase the recovery capacity to twenty. The building also includes a future tenant space with a separate entry intended for a mutually beneficial service like physical therapy or a testing lab.

Upon completion of the building, the owners and doctors have seamlessly transitioned and the number of patients served has nearly doubled.

Additional Images